MM-joukkueiden valmentaja Jukka Jalonen tukee Lions Quest -koulutusta

Jo parikymmentätuhatta opettajaa ja kasvattajaa on osallistunut Lions Quest-koulutukseen, jossa ohjataan antamaan lapsille ja nuorille elämisen taitoja.

 

Viime vuonna koulutus laajennettiin koskemaan myös urheiluvalmentajia.

 

- Kuka onkaan parempi tuki lapsen elämisen taidon kehittämisessä kuin oma valmentaja, lajista riippumatta, pohtii jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen juuri valmistuneella Lions Quest -videolla.

 

Jukalla on takana vuosia monen eri jääkiekkoseuran valmennusperäsimessä. Hän oli myös päävalmentajana, kun Suomi voitti vuonna 2008 MM-kisoissa pronssia ja vuonna 2011 maailmanmestaruuden. Vancouverin talviolympialaisssa Suomi voitti pronssia vuonna 2010 hänen johdollaan.

 

Aivan tuoreen ja loistavan tuloksen hänen valmennuksensa tuotti 5.1.2016, kun Suomen nuorten jääkiekkojoukkue voitti maailmanmestaruuden.

 

Välittömästi loppuottelun jälkeen tehdyissä pelaajien haastatteluissa toistui lukuisia kertoja: - Meillä oli aivan fantastinen joukkue! Tai: - Meillä oli niin kiinteä joukkue, me kasvoimme sellaiseksi. Tai: - Koskaan en ole pelannut tällaisessa jengissä. Me autettiin kaveria ja joukkuetta ja me voitettiin.

 

- Meillä aikuisilla ja valmentajilla on tärkeä rooli siinä, millaisen ilmapiirin me luomme tuolla kentällä, Jalonen sanoo. - Siellä kaikilla pitää olla hyvä olla. Silloin harjoituksiin on kiva tulla, siellä saa palautetta ja siellä voi kehittyä, jos haluaa, hän toteaa.

 

- Urheilu ja liikunta on huikea mahdollisuus kasvattaa sellaisia kansalaisia, jotka välittävät toisista ja ottavat toiset huomioon, toteaa vuorostaan jääkiekon juniorivalmentaja Jani Komulainen videolla.

 

Viime keväänä Lions Quest –koulutusta toteutettiin jääkiekossa Riihimäen Kiekko-Nikkareiden kanssa maajoukkuevalmentaja Jukka Jalosen toivomuksesta. Saatu palaute rohkaisi laajentamaan koulutusta koskemaan muitakin urheilulajeja, ja niinpä syksyllä Iisalmessa oli kaksiosainen, usean lajin yhteiskoulutus.

 

Lasten ja nuorten valmentaja on kasvattaja, joka joutuu kehittämään myös omia tunne- ja vuorovaikutustaitojaan, aktiivista palautteen antamista, ryhmän johtamista ja joskus hän joutuu ratkaisemaan myös valmennustilanteitten ristiriitoja. Kaikkiin näihin Lions Quest on oiva työkalu.

 

Katso Lions Quest -koulutuksen käytöstä urheiluvalmennuksessa kertova video .

 

Teksti ja kuva: Thorleif Johansson

 
Lions Quest -koulutussihteeri
Puhelin 050 400 8775